CHEESE CAKES

BAHAN-BAHAN : 

180 GM BUTTER/MAJERIN
130 GM CASTOR SUGAR
165 GM SELF RAISING FLOUR/ TEPUNG NAIK SENDIRI
50 GM CHEDDAR CHEESE
11/2 TBSP FRESHMILK ( jenama HL pon sedap gak)
3 BIJI TELUR(EGG)


CARA MEMBUAT:

1. PUTAR BUTTER, GULA, DAN TELUR(sebiji-sebiji ye)
2. MASUKKAN TEPUNG, SUSU, DAN CHEESE
3. MASSUKKAN ADUNAN DALAM ACUAN KERTAS, DAN BAKAR PADA SUHU 170'C SELAMA   20-25 MINIT

TAKE NOTE:


  • putar butter biar sampai kembang dan gula hancur
  • masuk tepung dan susu mesti diselang-selikan kemudian masukkan cheese kemudian gaulkan.
  • isikan 25 gram  untuk 1 cup kertas 


UNTUK HIASAN: ade dua cara

1) BUTTER CREAM (hiasan atas kek untuk letakkan/ lapiskan sahaja)

1. 150 GM SHORTENING (LEMAK SAYURAN)
2. 450 GM MAJERIN/BUTTER
3. 180 GM GULA ISING
4. 1 TBSP VANILLA @ PAPE PERISA PON BOLEH...

TAKE NOTE:
  • no 1 dan 2, pukul sampai kembang/putih
  • no 3, ayak terlebih dahulu

2) BUTTER ISING (untuk corak-corak atas kek)

1. 200 GM MAJERIN
2. 200 GM ISING SUGAR
3. 1 TSP VANILLA ATAU APE2 PERISA YANG DISUKAI

TAKE NOTE: 
  • no 2, ayak terlebih dahulu

tak rugi mencuba sesuatu yang baru... :)
CUBALAH.....
memang YUMMMYYY!




No comments: