BAHAN-BAHAN :
180 GM BUTTER/MAJERIN
130 GM CASTOR SUGAR
165 GM SELF RAISING FLOUR/ TEPUNG NAIK SENDIRI
50 GM CHEDDAR CHEESE
11/2 TBSP FRESHMILK ( jenama HL pon sedap gak)
3 BIJI TELUR(EGG)
CARA MEMBUAT:
1. PUTAR BUTTER, GULA, DAN TELUR(sebiji-sebiji ye)
2. MASUKKAN TEPUNG, SUSU, DAN CHEESE
3. MASSUKKAN ADUNAN DALAM ACUAN KERTAS, DAN BAKAR PADA SUHU 170'C SELAMA 20-25 MINIT
TAKE NOTE:
- putar butter biar sampai kembang dan gula hancur
- masuk tepung dan susu mesti diselang-selikan kemudian masukkan cheese kemudian gaulkan.
- isikan 25 gram untuk 1 cup kertas
UNTUK HIASAN: ade dua cara
1) BUTTER CREAM (hiasan atas kek untuk letakkan/ lapiskan sahaja)
1. 150 GM SHORTENING (LEMAK SAYURAN)
2. 450 GM MAJERIN/BUTTER
3. 180 GM GULA ISING
4. 1 TBSP VANILLA @ PAPE PERISA PON BOLEH...
TAKE NOTE:
- no 1 dan 2, pukul sampai kembang/putih
- no 3, ayak terlebih dahulu
2) BUTTER ISING (untuk corak-corak atas kek)
1. 200 GM MAJERIN
2. 200 GM ISING SUGAR
3. 1 TSP VANILLA ATAU APE2 PERISA YANG DISUKAI
TAKE NOTE:
- no 2, ayak terlebih dahulu
tak rugi mencuba sesuatu yang baru... :)
CUBALAH.....
memang YUMMMYYY!
No comments:
Post a Comment